آشنایی با سنگ یاقوت کبود و ویژگی ها و خواص آن

آشنایی با سنگ یاقوت کبود و ویژگی ها و خواص آن

اگر به سنگ ها و به خصوص سنگ های جواهری علاقه دارید قطعا تا به حال اسم یاقوت کبود را بار ها شنیده اید که از زیبایی و رنگ بی نظیری برخوردار است و از آن در ساخت انواع زیورآلات، تزئینات و … استفاده می شود از همین رو در این مقله به معرفی و “آشنایی با سنگ یاقوت کبود ویژگی ها و خواص آن” می پردازیم . که در زبان لاتین به اسم sapphires  شناخته و نامیده می شود.

یاقوت انواع مختلفی دارد که در مقالات گذشته در مورد انواع آن بحث کردیم که معروف ترین آنها یاقوت سرخ می باشد. در این مقاله نیز سعی داریم تا به سوالات پیرامون سنگ یاقوت کبود بپردازیم و به پاسخ دادن به جواب سوالاتی همانند ویژگی های سنگ یاقوت کبود چیست؟ و یا سنگ یاقوت کبود در کجا یافت می شود؟ بپردازیم و در ادامه کاربرد های دیگر سنگ یاقوت کبود را بیان کنیم.

آشنایی با سنگ یاقوت کبود و ویژگی ها و خواص آن

از لحاظ ساختاری سنگ یاقوت کبود شامل اکسید آلومینیوم با مقادیری کم عناصر آهن، تیتانیوم، کروم، مس و و منیزیم است. یاقوت کبود معمولا به رنگ آب دیده می شود اما گاها این سنگ را می توان به رنگ های زرد، بنفش، نارنجی و سبز نیز یافت کرد این نکته را نیز باید در نظر گرفت که گاهی یاقوت کبود دو یا سه رنگ را به طور همزمان در خود دارد. سنگ یاقوت کبود را برای استفاده در ساخت جواهرات برش  و جلا می دهند اما گاها در آزمایشگاه یاقوت کبود را برای مصارفی صنعتی و تزئینی  می سازند. از آنجا که یاقوت کبود در مقیاس موس دارای سومین سختی بعد از الماس و مویزنایت (moissanite) می باشد از ان در ساخت اجزای نوری مادون قرمز، پنجره های بادوام بالا، کریستال های ساعت مچی و ویفرهای بسسیار نازک الکترونیکی استفاده می شود لازم به ذکر است که یاقوت کبود به عنوان یکی از سنگ های ماه تولد سپتامبر شناخته می شود . بهترین رنگ یاقوت کبود آبی می باشد اما رنگ های دیگر یاقوت کبود را می توان به رنگ های خاکستری و سیاه و بی رنگ مشاهده کرد . نوع دیگری از سنگ یاقوت کبود نیز وجود دارد که به رنگ نارنجی مایل به صورتی است که به اسم پادپاراچا(padparadscha)  شناخته می شود.

معادن سنگ یاقوت کبود در جهان در شرق استرالیا، تایلند، سریلانکا، چین(شاندونگ)، ماداگاسکار، شرق آفریقا و در آمریکای شمالی و در مکان هایی نظیر مونتانا هستند. هرنوع معدن یاقوتی می تواند طیف وسیعی از کیفیت های منختلف باشد و  معدن و مکان آن نمی تواند به هیچ عنوان کیفیت یاقوت را مشخص نماید. مناطقی همانند کشمیر، برمه، سریلانکا و ماداگاسکار دارای مقادیر زیبادی جواهرات با کیفیت هستند که تولید و روانه بازار می کنند.

یاقوت کبود در کجا یافت می شود

قیمت سنگ یاقوت کبود با توجه به رنگ، وضوح ، اندازه و برش آن می تواند متفاوت باشد. برای تعیین ارزش سنگ های استثنایی و خاص می توان از آزمایشگاه هایی نظیر GIA, AGL, GUBELIN استفاده نمود. سنگ های جواهری را می توان از لحاظ رنگ، اشباع و تن مورد بررسی قرار داد. اشباع اشاره به روشنایی ، تنش نور و تاریکی رنگ است. همچین یاقوت کبود بر اساس خلوص رنگ آنها نیز بررسی می شود که رنگ ها ارغوانی، بنفش و سبز به عنوان رنگ های ثانویه یاقوت کبود بعد از آبی که رنگ اصلی است شناخته می شود. یاقوت کبودی که حداکثر دارای 15 درصد رنگ بنفش باشد دارای کیفیت خوبی است و به عنوان یاقوت اعلا شناخته می شود هرچقدر مقدار رنگ های ثانویه در یاقوت کبود بالا رود از ارزش آن کاسته می شود.

قیمت سنگ یاقوت کبود اصل

یاقوت کبود لوگان با وزن 84.6 گرم در موزه ملی تاریخ طبیعی در واشنگتن یکی از بزرگترین یاقوت های کبود آبی است . به عنوان با ارزش ترین یاقوت کبود دنیا شناخته می شود.

دسته بندی دیگری نیز در ارتباط با یاقوت کبود وجود دارد و یاقوت ها را به دو نوع کبود فانتزی و رنگی تقسیم بندی می کنند. انواع سنگ یاقوت کبود فانتزی اغلب در رنگ های زرد، نارنجی ، سبز، قهوه ای، بنفش و ارغوانی دیده می شود. یاقوت کبود رنگی نیز دو یا سه رنگ را در یک سنگ نشان می دهد و بزرگترین منبع ان در استرالیا می باشد جالب است بدانید که یاقوت کبود رنگی را نمی توان به صورت مصنوعی و در آزمایشگاه ایجاد کرد و تنها به صورت طبیعی رخ می دهد. از یاقوت کبود بی رنگ در جواهر سازی به عنوان جایگزین الماس استفاده نیز می کنند. یاقووت های کبود نادری نیز وجود دارند و به صورت طبیعی می باشند که در نور های مختلف رنگ های متفاوتی را نشان می دهند. این نوع یاقوت ها در نور خورشید و در فضای باز به رنگ آبی و در داخل و در زیر نور لامپ به رنگ های سبز خاکستری تا قرمز و  صورتی دیده می شود. این نوع یاقوت های کبود نیز در تایلند و تانزانیا وجود دارد . این پدیده که در یاقوت کبود رخ می دهد ناشی از جذب نور با طول موج های متفاوت است و از سوی دیگر وجود ناخالصی هایی نظیر کروم و وانادیم که مسئول تغییر رنگ در یاقوت کبود هستند می باشد .

یکی از دلایل جذابیت یاقوت کبود انواع مختلف آن است. عناصر شیمیایی مختلف که هنگام تشکیل یاقوت کبود وجود دارند باعث می شوند یاقوت کبود دارای طیف رنگی وسیعی باشد. سنگ یاقوت کبود آبی محبوب ترین و پرطرفدارین نوع یاقوت کبود می باشد باید این نکته را در نظر داشت که خود رنگ آبی نیز می تواند طیف مختلفی داشته باشد از آبی کمرنگ گرفته تا آبی تیره که هر کدام علاقمندان خاص خود را دارد.

یاقوت کبود صورتی یکی دیگر از انواع یاقوت های کبود می باشد که از جذابیت خاصی برخوردار است. یاقوت کبود صورتی دارای رنگی زنده است و به علت حضور کروم در آن به رنگ صورتی در آمده است. یاقوت کبود صورتی بسیار رمانتیک است و اغلب برای استفاده روی حلقه های نامزدی استفاده می شود. یاقوت کبود زرد نیز نوع دیگری از یاقوت کبود است که اغلب در ساخت زیورآلات و جواهرات استفاده می شود و گزینه مناسبی برای جایگزینی با الماس زرد می باشد که از قیمت ارزان تری نسبت به آن برخوردار است. البته باید این نکته را یادآوری کنیم که نوع دیگری از یاقوت کبود وجود دارد که به رنگ سفید است و از همین رو می تواند یک گزینه مناسب جایگزینی الماس باشد اما باید توجه داشت که درخشش و سبکی الماس را  نخواهد داشت.

در حالی که شکل گیری سنگ طبیعی یاقوت کبود هزاران سال به طول می انجامد دانشمندان توانسته اند از طریق فرآیند های آزمایشگاهی نمونه آن ها را در مدت زمان کوتاهی بسازند. سنگ یاقوت کبود مصنوعی ایجاد شده در آزمایشگاه نیز از کروندم ساخته شده است که برای ساخت یاقوت سرخ نیز به کار می رود. از آنجایی که هر دو سنگ یاقوت کبود طبیعی و مصنوعی از یک ماده معدنی ساخته شده اند بنابراین هر دو دارای کیفیت بصری و سختی یکسانی هستند و تنها تفاوت آنها در نادر بودن آنها و زمان تشکیل است که باعث شده است نمونه آزمایشگاهی دارای قیمت کمتری باشد.

ساده ترین راه برای تشخیص بین یاقوت کبود اصل از تقلبی بررسی سطح آنها می باشد به صورتی که در نمونه آزمایشگاهی سطح سنگ بدون ناهمواری و خط و خش است و می توان آن بر روی سنگ های شکاف هایی را یافت کرد که این ویژگی در سنگ تقلبی قابل مشاهده نیست و اغلب سنگ ها دارای رویه ای صاف و بدون برآمدی و یا شکاف هستند.

یاقوت کبود دارای معانی تاریخی زیادی است که باعث ارزشمند و گرامی داشتن آن در طول تاریخ شده است. در طول زمان یاقوت کبود به عنوان یک سنگ گرانقیمت و ارزشمند شناخته شده است به علت رنگ آبی عمیق جذابی که دارد که در ساخت جواهراتی همچون دستبند زنانه یا گردنبند زنانه برای افراد معروف در طول تاریخ استفاده شده است. کلمه یاقوت کبود یا به زبان انگیسی Sapphire یک اصطلاح یونانی است که به معنی آبی می باشد اگر چه بعضی از افراد معتقدند که این کلمه از زبان سانسکریت به معنی زحل می باشد. احتمال دیگری نیز وجود دارد و آن این است که که یاقوت کبود از کلمه sapir  که در کتاب مقدس آمده اقتباس شده است که در آن به رنگ آبی کبود یاد شده است.

نحوه تشخیص یاقوت کبود اصل

ایرانیان باستان معتقد بودند که زمین بر روی یک سنگ یاقوت کبود غول پیکر قرار دارد که رنگ آن در آسمان منعکس می شود. در بسیاری از فرهنگ ها سنگ یاقوت کبود نماینگر آسمان ها است و در فرهنگ یونان باستان و هند از جایگاه قابل توجهی برخوردار است.بودیسم و بودایی ها نیز به سنگ یاقوت کبود توجه نموده اند و معتقدند که این سنگ آرام بخش و باعث ایجاد معنویت می شود

3 comments

  1. خضری

    انگشتری با سنگ یاقوت کبود دارم که از پدر بزرگم هدیه گرفتم و قدیمیه و رکابش کدر و بد رنگ شده.آیا آبکاری و جلا دادن به سنگش آسیب میزنه؟

    1. با سلام و عرض ادب. برای این کار به صورت حضوری به یک استاد کار و متخصص سنگ مراجعه کنید

  2. اشکان HK

    من یه سنگ یاقوت کبود دارم که ماته. همچین چیزی ممکنه یا همه شون براق هستن؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

برای مخفی کردن این بخش، بیرون از کادر کلیک کنید
مقایسه